LAND ROVER CLASSIC ONTHULT ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ CLASSIC DEFENDER WORKS V8 ISLAY EDITION

DE CLASSIC DEFENDER WORKS V8 ISLAY EDITION IS DE EERSTE HERITAGE SPECIAL EDITION WORKS V8 VAN LAND ROVER CLASSIC, GEÏNSPIREERD OP DE PERSOONLIJKE WAGEN VAN SPENCER WILKS UIT 1965

 • De nieuwe Classic Defender Works V8 Islay Edition is de eerste Works V8 met erfgoedthema die door Land Rover Classic wordt geleverd met een unieke uitrusting
 • De Islay Edition is namelijk geïnspireerd op de persoonlijke Land Rover Series IIa uit 1965 van Spencer Wilks, Managing Director van de Rover Car Company en een van de oprichters van Land Rover, alsook op het beste dat het Schotse eiland Islay te bieden heeft
 • Toen de originele Land Rover werd ontworpen, testte Wilks voertuigen op zijn landgoed Laggan Estate op het eiland Islay in de Scottish Inner Hebrides, waar de naam Land Rover het levenslicht zag
 • Het exclusieve model is geïnspireerd op de eigen wagen van Spencer Wilks, een Series IIa uit 1965, en biedt een koetswerk in Heritage Grey, een dak in Limestone en bijpassende extra sterke stalen velgen
 • Het specifieke interieur is afgewerkt met leder en unieke tweed-details van de Islay Woollen Mill, die specifiek voor de Defender Islay Edition werden gekozen
 • Het speciaal ontworpen centrale opbergvak omvat een afneembaar houten dienblad, gemaakt van walnotenhout en eikenhout van originele whiskyvaten van distilleerderij Kilchoman op Islay
 • De exclusieve Defender Islay Edition is beschikbaar in de koetswerkversies 90 en 110, en er worden slechts dertig exemplaren gebouwd.
 • Geïnteresseerden dienen eventuele vragen aan Land Rover Classic te richten via: www.landrover.com/classic, +44 (0) 2476 566 600 of [email protected]

Antwerpen, dinsdag 2 mei 2023 – Land Rover Classic heeft zijn eerste speciale editie met erfgoedthema onthuld: de Classic Defender Works V8 Islay Edition. De themaversie viert zowel de opmerkelijke Spencer Wilks, Managing Director van de Rover Car Company en een van de oprichters van Land Rover, als het eiland Islay in Schotland, waar de naam Land Rover het levenslicht zag. Beide droegen immers bij aan de ongeëvenaarde erfenis van de Defender.

De Classic Defender Works V8 Islay Edition is geïnspireerd op een Land Rover Series IIa, die eigendom was van en gebruikt werd door Spencer Wilks en die nu deel uitmaakt van de Land Rover Classic-collectie, alsook op het Hebridische eiland waar hij zijn vakanties doorbracht.

Laggan Estate, het landgoed van Wilks op Islay, werd gebruikt om de eerste prototypes te testen. In 1947, terwijl hij met zijn sterk aangepaste Rover door het ruige landschap reed, merkte de jachtopziener van het landgoed op dat de auto een ‘Land’ Rover moest zijn, en zo was de naam een feit.

De Islay Edition, die is gebaseerd op dezelfde technische specificaties als de Classic Defender Works V8, wordt aangedreven door een 297 kW/405 pk sterke 5.0 V8-benzinemotor, gekoppeld aan een ZF-achttrapsautomaat. Elk exemplaar wordt tot in de puntjes gerestaureerd, opnieuw ontwikkeld en opgewaardeerd op basis van donorvoertuigen van 2012-2016. Klanten die op zoek zijn naar een uiterst luxueuze, doorontwikkelde, verzamelbare klassieke Defender, krijgen een zorgvuldig ontworpen en met de hand gebouwde wagen die rechtstreeks afkomstig is van de oorspronkelijke constructeur.

Van de Works V8 Islay Edition zullen slechts dertig exemplaren worden gebouwd, waarvan er zeventien verkrijgbaar zijn als 90 met korte wielbasis en dertien als 110-versie met zeven zitplaatsen.

Paul Barritt, Directeur van Land Rover Classic, verklaarde: “In 2023 vieren we 75 jaar Land Rover. Spencer Wilks en het eiland Islay zijn een belangrijk deel van onze geschiedenis en de Classic Defender Works V8 Islay Edition is dan ook een goede manier om ons te helpen deze mijlpaal te vieren. Hij verwijst naar een bijzondere wagen in onze collectie, de prachtige Series IIa van Spencer Wilks, en put inspiratie uit de bijzondere producten en het unieke karakter van Islay zelf. De authenticiteit, de moderne technologie en de voortreffelijke uitvoering door onze deskundige ingenieurs en technici maken deze beperkte reeks van de Classic Defender tot een heel bijzondere wagen voor veeleisende klanten die op zoek zijn naar het ultieme erfgoed van Land Rover.”

Tijdloos koetswerk

De Classic Defender Works V8 Islay Edition is afgewerkt in Heritage Grey – afgeleid van de koetswerkkleur Mid Grey van Wilks’ originele wagen – en heeft een contrasterend dak en robuuste stalen velgen in Limestone. De wielkasten zijn eveneens afgewerkt in Heritage Grey voor een nog verfijnder koetswerkdesign.

De traditionele Land Rover-logo’s en -labels zijn afgewerkt in koetswerkkleur en er is ook een klassiek radiatorrooster, dat eerder al te zien was op de uitverkochte Defender Heritage Limited Edition. Ook zijn de spatlappen achteraan getooid met het iconische logo uit die tijd.

Uniek voor de Works V8 Islay Edition is het grafische flankopschrift ‘GXC 639C’ – een subtiele knipoog naar de nummerplaat van de Series IIa van Wilks, de wagen die deze themaversie van de ultieme klassieke Defender inspireerde.

Net als de vorige edities van de Defender Works V8 is de Islay Edition voorzien van moderne verbeteringen, waaronder led-koplampen voor een beter zicht. Die technische nieuwigheden omvatten ook doorgedreven onderhuidse verbeteringen, zoals een opgewaardeerde ophanging en remsystemen, die zich perfect lenen voor de superieure prestaties en dynamiek op de weg.

Authentiek interieur

In het interieur van de Classic Defender Works V8 Islay Edition komt de connectie met het eiland Islay, de oorsprong van Land Rover (inclusief de oorsprong van de naam ‘Land Rover’ zelf), echt tot leven, met uitgekiende accenten en een ongelofelijke aandacht voor details.

Land Rovers luxueuze Windsor-leder in Ebony wordt gebruikt op de hoogwaardige Defender-zetels, de zijbekleding, de deuren, de hemelbekleding en het dashboard. De middenconsole en het Classic Infotainment System zijn getooid met een rand in koetswerkkleur en dat laatste integreert moderne functies zoals satellietnavigatie, een DAB-radio en Bluetooth in het originele scherm en dashboard. Dezelfde koetswerkkleur Heritage Grey omgeeft de pistoolvormige versnellingspook van de ZF-achttrapsautomaat.

Naast de versnellingspook bevindt zich een plaatje dat beschrijft hoe de naam ‘Land Rover’ tot stand kwam. Terwijl Wilks op zijn landgoed Laggan Estate op Islay een sterk aangepaste Rover testte die later uitgroeide tot de Series I, zou Ian Duncan, de jachtopziener van het landgoed, hem hebben toegeroepen dat de auto de nieuwe ‘Land’ Rover moest zijn. Bovendien is het historische Land Rover-logo in reliëf aangebracht op het stuurwiel en de hoofdsteunen van de zetels. Ongewoon voor een Classic Defender is dat alle voetruimtes zijn afgewerkt met tapijt, wat het geheel een extra luxueuze toets geeft.

De link met het eiland Islay uit zich in de uitgekiende details die in het hele interieur te vinden zijn. De schouderzone van de zetels, delen van de deurpanelen, het deksel van de centrale armsteun en een detail verborgen achter de zonneklep zijn allemaal afgewerkt in een speciaal gekozen, zacht aanvoelende tweed-stof, vervaardigd door de Islay Woollen Mill. Dit zorgt voor een unieke connectie met de locatie en zijn plaats in de geschiedenis van de Defender.

Het patroon van de tweed-stof heeft een aardekleurige basis die verwijst naar het lokale landschap. Land Rover Classic koos kleuren die de regio weerspiegelen, met blauw voor de zee en de hemel van Islay, paars als verwijzing naar de lokale heide, en een subtiele geeltint om het turfachtige graslandschap aan te duiden. De speciale stof komt ook terug op een unieke tas in het centrale opbergvak, waarin men kleine voorwerpen zoals een smartphone kan opbergen.

De centrale opbergruimte is voorzien van een specifiek detail dat de link met Islay versterkt. Het uitneembare dienblad, compleet met lederen handvaten, is gemaakt van eikenhout van whiskyvaten die afkomstig zijn van de plaatselijke distilleerderij Kilchoman.

Elk dienblad heeft een unieke houten schijf van 110 millimeter die naar het einde van een whiskyvat refereert en is vervaardigd uit een specifiek stuk hout met de authentieke gestencilde belettering, wat impliceert dat elke wagen uniek is. De schijf wordt in het dienblad geplaatst, dat is afgewerkt in Amerikaans walnootfineer en vult de eik van het whiskyvat perfect aan, met prachtige zwaluwstaartvoegen voor een verfijnde afwerking. De speciaal vervaardigde rand toont de distilleerderij en de Woollen Mill in hetzelfde gestencilde lettertype, net als een echt whiskyvat – en bevat het officiële 75th Anniversary-logo van Land Rover. De basis van elke bekerhouder is eveneens gemaakt van het hout van whiskyvaten.

Kilchoman heeft een familieband met Spencer Wilks, wiens kleindochter Kathy Wills in 2005 samen met haar man Anthony de distilleerderij oprichtte. Ze legde een authentieke link tussen het erfgoed van de originele wagen, de afkomst van zijn naam, het prachtige eiland en de unieke kenmerken van de Classic Defender Works V8 Islay Edition. Ook wordt er een beperkte whisky-editie ‘639’ geproduceerd ter ere van de Defender Islay. Elke klant krijgt een fles om de verzamelwaarde van zijn wagen te verhogen.

De details in eikfineer komen ook terug in de koffervloer en de prachtig afgewerkte en duurzame uitrusting voldoet aan dezelfde strenge kwaliteits- en ontwikkelingsnormen als die van de nieuwste productie-Range Rovers. De klok in het midden van het dashboard weerspiegelt ook de houtnerfafwerking van andere voorzieningen.

Technische specificaties

De Classic Defender Works V8 Islay Edition gebruikt dezelfde fundamenten als de Classic Defender Works V8. Elke wagen is een zorgvuldig gerestaureerde en opnieuw gebouwde klassieke Defender, die vakkundig werd geselecteerd door de specialisten van Land Rover Classic.

De donorvoertuigen dateren van de periode 2012-2016 en Land Rover Classic rust ze uit met een moderne atmosferische 5.0 V8-motor met een ZF-achttrapsautomaat. Met 297 kW/405 pk en 515 Nm koppel levert hij moeiteloze prestaties.

De Islay Edition accelereert net als de Works V8 van 0 naar 96,5 km/u in 5,6 seconden, terwijl de topsnelheid 171 km/u bedraagt. Elk exemplaar wordt speciaal geselecteerd en aangepast, met de Defender Suspension Upgrade Kit, bestaande uit een uniek afgestelde ophanging die het comfort en rijgedrag op de weg verbetert dankzij een herwerkte veerverhouding voor de schroefveren en herwerkte schokdempers. De Handling Upgrade Kit is eveneens inbegrepen en omvat de opgewaardeerde remschijven, blokken en remklauwen van de Works V8 om de remkracht te verhogen.

De Defender Islay Edition is beschikbaar vanaf 230.000 pond voor de 90, en 245.000 pond voor de 110.

EINDE

 

Meer informatie

TECHNISCHE GEGEVENS

CLASSIC DEFENDER WORKS V8 ISLAY EDITION

MOTOR & VERSNELLINGSBAK

 

Cilinderinhoud (cm³)

4.999

Cilinders

Atmosferische V8-benzinemotor (EU5)

Vermogen (kW/pk)

297/405 @ 6,000 tpm

Koppel (Nm)

515 @ 5,000 tpm

Transmissie

Achttrapsautomaat met pistoolvormige versnellingspook, vierwielaandrijving, transferbak met twee verhoudingen, verstevigde differentiëlen voor en achter, koppelverdeling via middendifferentieel

CHASSIS

 

Voor- en achterwielophanging

Voor: aangedreven starre as, schroefveren, telescopische schokdempers. Panhard-stang en Radius-armen. Antirolstang


Achter: aangedreven starre as, schroefveren, telescopische schokdempers. ‘A’-frame en wieldraagarmen. Stabilisatorstang.

Remmen vooraan

Bekrachtigde schijfremmen, 335 mm, remzadels met vier zuigers

Remmen achteraan

Bekrachtigde schijfremmen, 300 mm, remzadels met vier zuigers

Velgen en banden

16” versterkte stalen velgen, modderbanden

Stuurinrichting

Kogelkringloopstuur met bekrachtiging

PRESTATIES & ZUINIGHEID

 

0-96,5 km/u (s)

5,6

Topsnelheid (km/u)

171

GESCHIEDENIS VAN DE DEFENDER V8

 • De V8-geschiedenis van de Land Rover Defender en zijn productievoorgangers gaat terug tot de Series III Stage 1 V8 uit 1979. De 3.5 V8-motor met carburator was afkomstig van Rover en ontwikkelde 66 kW/90 pk
 • De Land Rover One Ten uit 1983 en Land Rover Ninety uit 1984 gebruikten dezelfde 3.5 V8-motor van Rover als de Series III Stage 1 V8, maar dan in een versie met 83 kW/113 pk, die in 1987 werd opgedreven tot 99 kW/135 pk
 • Voor de Noord-Amerikaanse markt werden vanaf 1992 ook een Defender 90s en 110s gebouwd, met een 134k W/182 pk sterke, rechtstreeks ingespoten variant van Rovers V8, die werd uitgeboord tot 3,9 liter en werd gekoppeld aan een viertrapsautomaat
 • In 1998 werd de rechtstreeks ingespoten 4.0 V8-motor met 140 kW/190 pk uit de tweede generatie van de Range Rover gebruikt voor een beperkte reeks van de Defender 90s 50th Anniversary, eveneens in combinatie met een viertrapsautomaat
 • De Defender Works 2018 met atmosferische 5.0 V8-motor is de eerste officiële Land Rover Defender met V8-motor sinds 1998
 • Andere edities van de Land Rover Classic Defender Works V8 omvatten zowel de Trophy als de Trophy II-varianten, die het avontuur- en expeditieverleden van Land Rover vieren en waarbij elke klant wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de Classic Land Rover Trophy-wedstrijdPB LAND ROVER CLASSIC ONTHULT CLASSIC DEFENDER WORKS V8 ISLAY EDITION.pdf

PDF - 294 Kb

PR LAND ROVER CLASSIC PARTNERS WITH KILCHOMAN DISTILLERY FOR LAUNCH OF LIMITED EDITION WHISKY AND CLASSIC DEFENDER.pdf

PDF - 328 Kb

Sociale mediakanalen van Land Rover:
www.facebook.com/landroverbelgium/
www.instagram.com/landroverbelux/
www.youtube.com/user/LandRoverBELUX

Voor meer informatie kunt u terecht op www.media.landrover.com of neemt u contact op met:
Annick Van Cauwenberge
PR Manager Jaguar Land Rover Belux
T : 03 241 11 35
M : 0476 319 629E : [email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over LAND ROVER

Al sinds 1948 maakt Land Rover rasechte 4x4's met volwaardige terreincapaciteiten over het hele modellengamma. De Defender, Discovery, Discovery Sport, Range Rover, Range Rover Sport, Range Rover Velar en Range Rover Evoque zijn elk wereldwijd de referentie in hun SUV-segment. 80 procent van het modelgamma wordt geëxporteerd naar meer dan 100 landen.

NEWSROOMS

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX